top of page

Over Saskia

 

Vroeger

 

Op 9 jarige leeftijd mocht ik een instrument kiezen en muzieklessen gaan volgen. Bij de muziekschool kon ik instrumenten uitproberen. Ik probeerde de viool. Ik wist het meteen: Ik wil op vioolles. Ik kreeg vioolles op de muziekschool in Alphen aan den Rijn. Daar ging ik ook spelen in het leerlingenorkest en in een strijkkwartet.

 

Ik besloot naar het conservatorium te gaan om violiste te worden.

 

 

Opleiding

 

Ik heb mijn opleiding tot docerend musicus viool gevolgd aan het conservatorium van Groningen.

Mijn hoofdvakdocente viool was Jeannelotte Hertzberger. Zij was voor mij een inspirerend voorbeeld en zij heeft  mij het vak geleerd.

Van het systematisch ontwikkelen van de viooltechniek tot het komen tot een duidelijke eigen muzikale visie.

Ik vond samenspelen heel erg fijn en speelde daarom tijdens mijn studie in vele kamermuziekensembles. Tijdens de opleiding bleek ik een speciale affiniteit met het lesgeven te hebben. De lessen methodiek (lessen waarin je leert hoe je iemand viool leert spelen) volgde ik twee jaar lang zeer intensief.

Na mijn studie heb ik nog vele nascholingscursussen gevolgd.

Ik vind het belangrijk om altijd te blijven leren. Het volgen van opleidingen en workshops inspireert mij altijd weer om nieuwe dingen te gaan doen of om oude dingen in een nieuw jasje te steken.

 Violiste

 

Als violiste ben ik klassiek geschoold en heb mij daarnaast met vele uiteenlopende stijlen bezig gehouden.

Ik heb in orkesten en ensembles gespeeld en klassieke recitals gegeven. Ik heb meegewerkt aan jeugdtheater- en balletvoorstellingen, heb met wereldmuziekgroepen opgetreden, in bandjes gespeeld en aan cd-producties meegewerkt.

De laatste tijd is daar improvisatie bijgekomen. Ik vind het heerlijk om vrijheid in spelen te ervaren zonder grenzen af te bakenen en in het spel op heel directe wijze te communiceren met mijn medespelers.

Ik bespeel een viool die in 1986 gebouwd is door Lambert Houniet. De strijkstok is gemaakt door Klaus Grünke.

bottom of page