Over Saskia

 

Vroeger

 

Op 9 jarige leeftijd mocht ik een instrument kiezen en muzieklessen gaan volgen. Bij de muziekschool kon ik instrumenten uitproberen. Ik probeerde de viool. Het gevoel van de haren van de strijkstok die de snaren in trilling brachten raakte me diep. Ik wist het meteen: Ik wil op vioolles. Ik kreeg vioolles op de muziekschool in Alphen aan den Rijn. Daar ging ik ook spelen in het leerlingenorkest en in een strijkkwartet.

De vonk met de klassieke muziek sloeg bij mij over op het moment dat ik met het orkest de 'Unvollendete Symfonie' van Franz Schubert ging spelen. Van deze muziek hadden we thuis een grammofoonplaat die ik helemaal grijs draaide. Ook ontdekte ik dat er in de openbare bibliotheek heel veel cassettebandjes stonden met klassieke muziek.

Ik beluisterde alle opnamen met een viool die maar in de bibliotheek te vinden waren. Zo leerde ik alle grote vioolconcerten kennen van onder anderen Tschaikovski, Brahms en Beethoven.

Ik besloot naar het conservatorium te gaan om violiste te worden. Dit was voor mij geen moeilijke keuze, dit was het enige wat ik wilde.

 

Opleiding

 

Ik heb mijn opleiding tot docerend musicus viool gevolgd aan het conservatorium van Groningen.

Mijn hoofdvakdocente viool was Jeannelotte Hertzberger. Zij was voor mij een inspirerend voorbeeld en zij heeft  mij het vak geleerd.

Van het systematisch ontwikkelen van de viooltechniek tot het komen tot een duidelijke eigen muzikale visie.

Ik vond samenspelen heel erg fijn en speelde daarom tijdens mijn studie in vele kamermuziekensembles. Tijdens de opleiding bleek ik een speciale affiniteit met het lesgeven te hebben. De lessen methodiek (lessen waarin je leert hoe je iemand viool leert spelen) volgde ik twee jaar lang zeer intensief bij vioolpedagoog Jan Repko.

Na mijn studie heb ik nog vele nascholingscursussen gevolgd.

Ik vind het belangrijk om altijd te blijven leren. Het volgen van opleidingen en workshops inspireert mij altijd weer om nieuwe dingen te gaan doen of om oude dingen in een nieuw jasje te steken.

 Violiste

 

Als violiste ben ik klassiek geschoold en heb mij daarnaast met vele uiteenlopende stijlen bezig gehouden.

Ik heb in orkesten en ensembles gespeeld en klassieke recitals gegeven. Ik heb meegewerkt aan jeugdtheater- en balletvoorstellingen, heb met wereldmuziekgroepen opgetreden, in bandjes gespeeld en aan cd-producties meegewerkt.

De laatste tijd is daar improvisatie bijgekomen. Ik vind het heerlijk om vrijheid in spelen te ervaren zonder grenzen af te bakenen en in het spel op heel directe wijze te communiceren met mijn medespelers.

Ik bespeel een viool die in 1986 gebouwd is door Lambert Houniet. De strijkstok is gemaakt door Klaus Grünke. 

Vioolles en muziekimprovisatie in Groningen-stad en Drenthe: Beilen Zuidlaren Westerbork door ervaren viooldocent

website bijgewerkt op 28 september 2020