top of page

Instrument

Instrument huren of kopen? Welke viool is geschikt?

Koop of huur?

Een viool kan gehuurd of gekocht worden. Voor beginners kan het fijn zijn eerst een viool te huren. Je overziet in het begin nog niet altijd hoe lang je viool zult blijven spelen. Als je zeker weet dat vioolspelen echt iets voor jou is kun je een instrument kopen. Huren en kopen kan bij een vioolbouwer. Vanaf ca. 30 euro per kwartaal kun je een viool huren. Dit is inclusief strijkstok, schoudersteun en koffer. De aanschaf van een complete set zal minimaal 600 euro kosten.

 

Verschillende maten

Violen zijn er in verschillende maten. Voor kinderen zijn er kleinere violen. Als kinderen groeien hebben ze weer een groter  instrument nodig. Het is meestal goedkoper eerst te huren tot de grootste maat past. De vioolbouwer kan je de juiste maat aanmeten.

 

Kwaliteit

De kwaliteit van instrumenten kan nogal varieren. Koopjes op de rommelmarkt en van het internet blijken vaak slechts geschikt  te zijn als decoratiestuk voor aan de muur. Koop en huur daarom alleen bij een vioolbouwer (dus ook niet bij een muziekwinkel), of laat je door een deskundige  adviseren. Ik ben altijd bereid mijn leerlingen te helpen bij de juiste keuze voor een instrument.

 

Lees hier een artikel van een deskundige over goedkope, ongeschikte violen.

bottom of page